Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Ιδρώτας: Ένας φυσικός μηχανισμός του σώματος…


Ο ιδρώτας και η κακοσμία που τον συνοδεύει είναι από τις πιο δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να μας συμβούν κυρίως όταν είμαστε μαζί με άλλους. 
Γι’ αυτό και το αποσμητικό ή αντιιδρωτικό είναι από τα πιο απαραίτητα προϊόντα καθημερινής φροντίδας, καθώς προσπαθούμε να περιορίσουμε τον ιδρώτα που εκβάλλει το σώμα μας, ιδιαίτερα από ορισμένες περιοχές, και να αντιμετωπίσουμε την άσχημη μυρωδιά του.
Πολλές φορές, όμως, αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί η έκλυση ιδρώτα και η ιδιαίτερη μυρωδιά που αναδύει το σώμα μας είναι ένας πιο περίπλοκος μηχανισμός

Τι είναι ο ιδρώτας και γιατί ιδρώνουμε…
Ο ιδρώτας είναι το προϊόν ενός φυσικού μηχανισμού του σώματός μας, της εφίδρωσης, η οποία ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα και ενεργοποιείται όταν η εσωτερική θερμοκρασία μας ανεβαίνει πάνω από το φυσιολογικό εξαιτίας:
αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος,
έντονης σωματικής άσκησης,
συναισθηματικής ή ψυχολογικής αναταραχής (φόβος, άγχος, στρες κ.ά.),
ασθένειας,
γευστικών ερεθισμάτων (π.χ. βαριά ή καυτερά φαγητά).
Σε αυτές τις περιπτώσεις ιδρώνουμε με σκοπό το σώμα μας να αποβάλλει την περιττή θερμότητα που αναπτύσσει ώστε να διατηρήσει την ισορροπία του, αφού ο ιδρώτας που απελευθερώνεται στην επιφάνεια του δέρματος εξατμίζεται, προκαλώντας την ψύξη του και επομένως αποβολή θερμότητας.
Αν για κάποιο λόγο δεν ιδρώναμε και επομένως δεν επανερχόταν στα φυσιολογικά επίπεδα η θερμοκρασία του σώματός μας, αυτό θα ήταν επικίνδυνο ακόμη και για τη ζωή μας. Στην ουσία, δηλαδή, ο μηχανισμός εφίδρωσης και το προϊόν της, ο ιδρώτας, αποτελούν το φυσικό σύστημα ψύξης του οργανισμού μας.
Η σάουνα είναι ένας τρόπος να προκαλέσουμε εφίδρωση του σώματος, ώστε να αποβληθούν οι βλαβερές τοξίνες και να αποτοξινωθούμε.
Επιπλέον, με τον ιδρώτα αποβάλλονται από τον οργανισμό μας οι βλαβερές τοξίνες και τα προϊόντα του μεταβολισμού, ουσίες που όταν δεν αποβάλλονται επαρκώς και συσσωρεύονται στο σώμα οδηγούν σε πολλών ειδών διαταραχές και ανισορροπίες. Πολλά προβλήματα υγείας (δερματικά κ.ά.) αλλά και αισθητικά (π.χ. κυτταρίτιδα) οφείλονται στην μη επαρκή αποτοξίνωση του οργανισμού μας.
Τέλος, ας έχουμε υπόψη μας ότι ο ιδρώτας, εκτός από τα ευεργετικά αποτελέσματα στην ισορροπημένη λειτουργία του οργανισμού μας, συμβάλλει επίσης στην ενυδάτωση και την υγεία του δέρματος, καθώς αποτελεί στοιχείο του υδρολιπιδικού μανδύα της επιδερμίδας, ο οποίος προστατεύει το δέρμα από τις μολύνσεις και την αφυδάτωση.

Τα 2 είδη ιδρώτα…
Ο ιδρώτας παράγεται και εκκρίνεται από τους ιδρωτοποιούς αδένες που υπάρχουν σε όλο το σώμα μας. Υπολογίζεται πως ο αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 2-4 εκατομμυρίων. Μάλιστα, οι γυναίκες έχουν περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες, αλλά των ανδρών είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος και πιο δραστήριοι, γι’ αυτό και οι άνδρες ιδρώνουν περισσότερο.
Αυτοί οι ιδρωτοποιοί αδένες διακρίνονται σε:
  • εκκριτικούς ή εξωκρινείς, οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι και βρίσκονται σε όλο το σώμα, αλλά κυρίως στο μέτωπο, τα πέλματα, τις παλάμες, στο στήθος, στην ράχη και τις μασχάλες. Ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις αυξημένης θερμοκρασίας προκειμένου να διατηρηθεί η φυσιολογική θερμοκρασία του οργανισμού. Η ποσότητα ιδρώτα (εξωκρινής ιδρώτας) που εκκρίνουν και αποβάλλουν απευθείας στην επιφάνεια του δέρματος μπορεί να φτάσει έως και τα 2 λίτρα (!) την ημέρα (σε περίπτωση έντονης άσκησης).  
  • απεκκριτικούς ή αποκρινείς, οι οποίοι είναι λιγότεροι και εντοπίζονται στις μασχάλες, στη θηλή των μαστών και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αν και η λειτουργία τους δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, φαίνεται ότι αυτοί οι αδένες σχετίζονται περισσότερο με τον μηχανισμό του μεταβολισμού στο σώμα και με την έκλυση ορμονών. Αρχίζουν να αναπτύσσονται από την εφηβεία και είναι ιδιαίτερα δραστήριοι κατά την εμμηνόπαυση, την έμμηνο ρύση, την εφηβεία και τη σεξουαλική διέγερση. Παράγουν πολύ μικρότερη ποσότητα ιδρώτα (απεκκριτικός ιδρώτας), ο οποίος φτάνει στην επιφάνεια του δέρματος μέσω των θυλάκων των τριχών, αφού πρώτα τον εκβάλλουν μέσα στο σώμα.

 Γιατί ο ιδρώτας μας έχει δυσάρεστη μυρωδιά…
Και όμως, σε αντίθεση με την εντύπωση που έχουμε όλοι μας, ο εξωκρινής ιδρώτας, ο οποίος εκλύεται σε μεγάλες ποσότητες από το σώμα μας είναι άοσμος και πολύ αραιός, αφού αποτελείται κυρίως από νερό (99%), χλωριούχο νάτριο, ουρία, αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο), γαλακτικό και ουρικό οξύ. Είναι όξινος (pH 4-6,5).
Αυτό που δημιουργεί τη δυσάρεστη οσμή είναι τα βακτήρια που αναπτύσσονται στις περιοχές που ιδρώνουμε, λόγω της έντονης υγρασίας που δημιουργείται και η οποία ευνοεί την ανάπτυξή τους.
Από την άλλη, ο απεκκριτικός ιδρώτας εκλύεται σε πολύ μικρότερη ποσότητα, είναι παχύρρευστος και κολλώδης, λιγότερο όξινος (pH 6,2-7,5) και έχει μια ιδιαίτερη οσμή (λιγότερο ή περισσότερο έντονη ή ευχάριστη), εξαιτίας των πτητικών λιπαρών οξέων, στεροειδών, αμινών, που περιέχει. Είναι υπεύθυνος για την προσωπική μυρωδιά του καθενός μας, αλλά πολλές φορές και για την κακοσμία του σώματός μας, εξαιτίας των τοξινών και των προϊόντων του μεταβολισμού που μεταφέρει έξω από το σώμα.

Ο ιδρώτας ως σημάδι οργανικών διαταραχών…
Παρόλα αυτά, η υπερβολικά έντονη εφίδρωση (υπεριδρωσία) ή η μειωμένη έως ανύπαρκτη εφίδρωση (ανιδρωσία) είναι παθολογικές καταστάσεις και θα πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό για να λύσουμε το πρόβλημα.
Επιπλέον, ο έντονος ιδρώτας ή η δυσάρεστη μυρωδιά του σώματος μπορεί να αποτελεί ένδειξη ορμονικών αλλαγών στο σώμα (έμμηνος ρύση, κλιμακτήριος και εμμηνόπαυση, εφηβεία, εγκυμοσύνη) ή κάποιου προβλήματος υγείας (σοβαρού ή λιγότερο σοβαρού): όπως ο διαβήτης, προβλήματα πέψης, κρυφές φλεγμονές, προβλήματα στο συκώτι ή τα νεφρά κλπ. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένες μυρωδιές του σώματος σχετίζονται με συγκεκριμένες παθήσεις.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ο έλεγχος της εφίδρωσης και της κακοσμίας του σώματός μας με τη χρήση διαφόρων προϊόντων πολλές φορές όχι μόνο δεν είναι τόσο αποτελεσματικός αλλά μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον το σώμα μας (περισσότερα εδώ). Η σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, η ποιότητα της διατροφής και άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα ιδρώτα που εκλύουμε αλλά και τη μυρωδιά του σώματός μας, και ίσως εκεί βρίσκεται και η λύση στο πρόβλημά μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου