Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

8 φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε την κακοσμία του ιδρώτα…


Ο ιδρώτας, τα αντιαισθητικά σημάδια στα ρούχα αλλά και η δυσάρεστη μυρωδιά που ίσως αναδύουμε κάθε φορά που ιδρώνουμε είναι ο μόνιμος εφιάλτης όλων μας (γυναικών και ανδρών).
Γι’ αυτό και απεγνωσμένα αναζητούμε εκείνο το «θαυματουργό» προϊόν (αποσμητικό ή αντιιδρωτικό) που θα μας κρατά στεγνούς και μυρωδάτους όλη τη μέρα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Και όμως η λύση στο πρόβλημά μας ίσως να βρίσκεται αλλού…

1. Φροντίζουμε σχολαστικά την υγιεινή του σώματός μας. Καθημερινά μπάνια (το καλοκαίρι περισσότερο από 1 φορά την ημέρα) συμβάλλουν στο καθαρισμό του σώματος και στην εξουδετέρωση των βακτηρίων που προκαλούν την κακοσμία.
Μετά το μπάνιο σκουπίζουμε σχολαστικά το δέρμα μας, για να μην μείνει καθόλου υγρασία, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. 

2. Ιδιαίτερα σχολαστικός καθαρισμός στις μασχάλες. Φροντίζουμε να αποτριχώνουμε τακτικά τις μασχάλες, γιατί οι τρίχες ευνοούν πολύ την ανάπτυξη βακτηρίων στην περιοχή καθώς συγκρατούν τον ιδρώτα και την υγρασία.
Αν η κακοσμία επιμένει (ακόμη και μετά το μπάνιο), τις σκουπίζουμε με ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο σε λίγο ξίδι (λευκό ή μηλόξιδο) ή χυμό λεμονιού ή λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο τσαγιόδεντρο (tea tree), όλα διαλυμένα σε νερό: είναι φυσικά αντισηπτικά και σκοτώνουν τα βακτήρια που προκαλούν τη δυσάρεστη μυρωδιά. 

3. Προσέχουμε τα ρούχα που φοράμε. Φοράμε ρούχα φτιαγμένα από φυσικά υλικά (βαμβακερά, λινά, μάλλινα ή μεταξωτά). Αυτά τα υλικά βοηθούν το δέρμα να αναπνέει, απορροφούν την περιττή υγρασία και το διατηρούν στεγνό, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη βακτηριδίων.
Αποφεύγουμε τα κολλητά ρούχα, ιδιαίτερα στις μασχάλες, στις περιόδους έντονης εφίδρωσης.
Επιπλέον, φροντίζουμε να φοράμε πάντα μετά το μπάνιο πραγματικά καθαρά ρούχα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν πλένουμε τακτικά τα ρούχα μας, αν δεν φροντίζουμε να καθαρίζουμε σχολαστικά τα σημάδια από τον ιδρώτα, τα ρούχα θα μυρίζουν άσχημα. 

4. Προσέχουμε τη διατροφή μας. Αποφεύγουμε τα βαριά φαγητά, το πολύ κόκκινο κρέας, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα σπαράγγια, τα αλκοολούχα ποτά, τα έντονα καρυκεύματα, τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και τον καφέ.  
 Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με φρούτα, πράσινα λαχανικά και μυρωδικά (μαϊντανός, ο κορίανδρος, το σέλινο, ο δυόσμος και η μέντα, το δεντρολίβανο, η ρίγανη, το θυμάρι), ωμούς ξηρούς καρπούς, σπόρους και φύτρα (ιδιαίτερα σιταριού και αλφάλφα).

5. Φροντίζουμε για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Αν έχουμε πρόβλημα υπερβολικού ιδρώτα ή έντονης κακοσμίας, καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν γιατρό. Το μικρότερο ή σοβαρότερο πρόβλημα υγείας μπορεί να επηρεάζει την εφίδρωση και την κακοσμία μας. Γενικά όμως ας έχουμε υπόψη μας ότι:
Η λήψη τροφών πλούσιων σε προβιοτικά ή σε πρεβιοτικά, ή αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής, βοηθά στη φυσική χλωρίδα του εντέρου και στην καλύτερη πέψη των τροφών, αλλά και στην καλύτερη απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών που παίρνουμε με τη διατροφή μας, καθώς πεπτικές διαταραχές μπορεί να ευθύνονται για την κακοσμία του σώματός μας.
Επίσης, και η λήψη συμπληρωμάτων χλωροφύλλης (αν δεν καταναλώνουμε πολλά πράσινα λαχανικά και φύτρα) συμβάλλει στην απομάκρυνση της κακοσμίας του σώματος.
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, επίσης συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, που επίσης αποτελούν αιτίες της κακοσμίας του σώματος.
Ελέγχουμε τα επίπεδα μαγνησίου, ψευδαργύρου ή βιταμινών του συμπλέγματος Β στον οργανισμό μας, καθώς η έλλειψή τους μπορεί να ευθύνεται για την άσχημη μυρωδιά που αναδύει το σώμα μας.

6. Αποτοξινώνουμε τον οργανισμό μας. Ο πιο εύκολος τρόπος αποτοξίνωσης είναι να πίνουμε πολύ νερό. Το νερό βοηθά σημαντικά στην αποβολή από το σώμα των τοξινών, που ευθύνονται μεταξύ άλλων και για την κακοσμία. Στην αποτοξίνωση του οργανισμού βοηθούν πολύ επίσης τα αποτοξινωτικά μπάνια, τα αποτοξινωτικά ροφήματα (ροφήματα βοτάνων, χυμοί και smoothies) και η κατάλληλη διατροφή.

7. Προσέχουμε τη συναισθηματική και ψυχική μας κατάσταση. Αποφεύγουμε στρεσογόνες καταστάσεις, φροντίζουμε να διαχειριζόμαστε σωστά το θυμό μας (αν είμαστε ευέξαπτοι και ευερέθιστοι) και γενικά τα έντονα συναισθήματα (άγχος, φόβο), αφού γνωρίζουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις παρατηρείται έντονη εφίδρωση με όλα τα δυσάρεστα αποτελέσματα.         
     Ιδιαίτερα βοηθητικά σε αυτή την κατεύθυνση είναι οποιαδήποτε μορφή άσκησης, ώστε να εκτονώνουμε την περίσσεια ένταση, και η γιόγκα ή τεχνικές διαλογισμού, ώστε να ηρεμούμε τα έντονα συναισθήματα. 

8. Φυσικό αποσμητικό. Αν παρόλα αυτά θέλουμε να είμαστε σίγουροι για τη μυρωδιά του σώματός μας, η επιλογή του κατάλληλου αποσμητικού είναι αναπόφευκτη. Επειδή όμως στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά προϊόντα με βλαβερά συστατικά, που μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που αντιμετωπίζουν, η επιλογή ενός φυσικού αποσμητικού είναι η ιδανικότερη.
     Ακόμη καλύτερη ίσως αποδειχτεί η χρήση ενός χειροποίητου σπιτικού αποσμητικού, για το οποίο θα είμαστε 100% σίγουροι για την ποιότητά του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου