Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αποσμητικά & Αντιιδρωτικά: Η μάχη με τον ιδρώτα και την κακοσμία


Το αποσμητικό, μαζί με το σαπούνι, είναι το πιο απαραίτητο είδος προσωπικής υγιεινής και φροντίδας. Το χρησιμοποιούμε όλοι, γυναίκες και άνδρες, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, χειμώνα-καλοκαίρι. Ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες, και γενικά όταν υπάρχει περίπτωση να ιδρώσουμε έντονα, όπως για παράδειγμα στο γυμναστήριο, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο.
Στο εμπόριο υπάρχουν χιλιάδες είδη και μάρκες αποσμητικών και αντιιδρωτικών (σε roll-on, spray, stick, κρέμα, πούδρα ή κρύσταλλο), προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον ιδρώτα μας και όλα τα δυσάρεστα επακόλουθά του.

Αποσμητικά (deodorant) vs. Αντιιδρωτικά (antiperspirant)
Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά των αποσμητικών και των αντιιδρωτικών; Ποια τα κοινά τους στοιχεία; Και σε τι διαφέρουν;

Τα αποσμητικά, όπως φανερώνει και το όνομά τους, τα χρησιμοποιούμε όχι μόνο στα σημεία από όπου κυρίως εκλύεται ο ιδρώτας μας, δηλαδή στις μασχάλες και τα πέλματα, αλλά και σε ολόκληρο το σώμα. Στοχεύουν κυρίως στο να μειωθεί η δυσάρεστη οσμή που αναδύεται από το σώμα όταν αυτό ιδρώνει.
  Στη σύνθεσή τους περιέχουν κυρίως αντιβακτηριακές ουσίες, οι οποίες σκοτώνουν τα βακτήρια που αναπτύσσονται σε περιοχές με έντονη υγρασία και τα οποία προκαλούν τη δυσάρεστη μυρωδιά του σώματος, αλλά και άρωμα, για να καλύπτουν την κακοσμία, δίνοντάς μας την αίσθηση ότι το σώμα μας μυρίζει όμορφα ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες εφίδρωσης.

Τα αντιιδρωτικά, από την άλλη, τα χρησιμοποιούμε στις μασχάλες, όπου παρατηρείται η πιο εμφανής και δύσοσμη εφίδρωση του σώματος, και στοχεύουν στο να μειωθεί ή να εμποδιστεί η έκκριση του ιδρώτα σε αυτή την περιοχή, δίνοντάς μας μια «αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας».
Στη σύνθεσή τους περιέχουν συστατικά (π.χ. ενώσεις αλουμινίου), που αντιδρούν με τα στοιχεία που περιέχει ο ιδρώτας, δημιουργώντας ένα φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο όμως φράσσουν τους πόρους του δέρματος ή τους συρρικνώνουν. Αποτέλεσμα είναι να κρατούν εγκλωβισμένο τον ιδρώτα που δημιουργείται στους ιδρωτοποιούς αδένες, χωρίς να του επιτρέπουν να αποβληθεί από το αυτό.

Με δυο λόγια:
Τα αποσμητικά επιτρέπουν στο σώμα να ιδρώνει και απλά καλύπτουν ή καταπολεμούν τη δυσάρεστη οσμή που προκαλείται από τα βακτήρια που αναπτύσσονται στις περιοχές με έντονη εφίδρωση.
Ενώ τα αντιιδρωτικά εμποδίζουν τον ιδρώτα να αποβληθεί από το σώμα μας, διατηρώντας τις περιοχές απ’ όπου θα έπρεπε φυσιολογικά να αποβληθεί ο ιδρώτας στεγνές, χωρίς υγρασία και, επομένως, χωρίς κακοσμία.

Δυσάρεστα αποτελέσματα…
1. Βλαβερά τοξικά συστατικά. Τις περισσότερες φορές στα συστατικά της σύνθεσής τους διαβάζουμε:
  • Ενώσεις αλουμινίου (άλατα αλουμινίου, Aluminum chloride, Aluminum chlorohydrate, Aluminum zirconium,  Aluminum zirconium tetrachlorohydrex gly, aluminum zirconium trichlorohdrex gly)
  • Παράγωγα σιλικόνης (Dimethicone)
  • Ταλκ
  • Παράγωγα πετρελαίου
  • Νιτροσαμίνες (TEA, DEA, MEA)
  • Φθαλικές ενώσεις
  • Αντιβακτηριακά (triclosan)
  • Ενυδατικοί παράγοντες (Propylene Glycol)
  • Αρώματα (fragrance, aroma ή parfum)
  • Συντηρητικά [Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea, Τetrasodium EDTA (που απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη) και όλη η σειρά των parabens]

Αυτές είναι μερικές από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα αποσμητικά και αντιιδρωτικά και θεωρούνται από τις πιο επικίνδυνες τοξικές ουσίες για την υγεία του οργανισμού μας. (Αναλυτικότερα για τα Επικίνδυνα Χημικά συστατικά των Καλλυντικών εδώ).

Γι’ αυτό και η χρήση αποσμητικών και αντιιδρωτικών, και μάλιστα αμφιβόλου ποιότητας και σύνθεσης, έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, της νόσου Αλτζχάιμερ και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως αλλεργίες και ερεθισμοί στα μάτια και το δέρμα, αναπνευστικά προβλήματα, διαταραχές στο ορμονικό σύστημα, κ.ά.

2. Υδραδενίτιδα (Ιδραδενίτιδα). Η πιο άμεση, δυσάρεστη και επώδυνη συνέπεια κυρίως της χρήσης των αντιιδρωτικών. Είναι αυτή η επώδυνη κύστη που εμφανίζεται κυρίως στις μασχάλες, η οποία για να υποχωρήσει, τις περισσότερες φορές, απαιτεί χειρουργικό νυστέρι και φαρμακευτική αγωγή.
Πρόκειται για μολυσματική διόγκωση του δέρματος λόγω απόφραξης των πόρων του δέρματος, από όπου θα έπρεπε να αποβάλλεται ο ιδρώτας, το σμήγμα και άλλες ουσίες άχρηστες για τον οργανισμό, εξαιτίας της χρήσης αντιιδρωτικών. Καθώς, λοιπόν, αυτές οι ουσίες δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το σώμα, συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα (στους πόρους και στους αδένες), όπου αναπτύσσονται βακτήρια, μολύνεται η περιοχή, και το αποτέλεσμα είναι αυτό το επώδυνο πρήξιμο της περιοχής. 
     Πώς επιλέγουμε, λοιπόν, το κατάλληλο προϊόν…
    Έχοντας υπόψη όλα αυτά λοιπόν καλό θα ήταν να:
    • Προτιμούμε αποσμητικό (deodorant) και όχι αντιιδρωτικό (antiperspirant). Δεν είναι κακό να ιδρώνουμε και λίγο, το αντίθετο μάλιστα. Αν τώρα το πρόβλημα εφίδρωσης είναι πραγματικά πολύ σοβαρό (υπάρχουν και παθολογικοί παράγοντες που κάποιος ιδρώνει υπερβολικά) καλό είναι να απευθυνθούμε σε κάποιο ειδικευμένο γιατρό.
    • Ελέγχουμε την ετικέτα με τα συστατικά του προϊόντος πριν το αγοράσουμε. Ας μην επαναπαυόμαστε μόνο στο πόσο «αθώο» δηλώνει ότι είναι ένα προϊόν, αλλά ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα συστατικά του, επιλέγοντας αυτό που περιέχει τις πιο ακίνδυνες ουσίες ή έστω τις λιγότερο επιβλαβείς.
    • Επιλέγουμε, αν είναι εφικτό (που είναι! ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω ψάξιμο) το αποσμητικό μας να είναι από εταιρία Cruelty Free (κατά των πειραμάτων στα ζώα, εν ολίγοις). Αξίζει τον κόπο. Δεν νομίζεις;
    • Έχεις δοκιμάσει να φτιάξεις ένα DIY φυσικό αποσμητικό; Σίγουρα η ποιότητα των συστατικών θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερη, και ίσως να αποδειχτεί πραγματικά αποτελεσματικό.
    Περισσότερα για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με φυσικούς τρόπους την δυσάρεστη εφίδρωση εδώ.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου