Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Αιθέριο έλαιο χαμομηλιού: Τα είδη και οι ιδιότητές του


Εξάγεται από τα άνθη του χαμομηλιού. Είναι μεσαίας νότας και αναμειγνύεται καλά με τα περισσότερα λουλουδένια, εσπεριδοειδή και ποώδη αιθέρια έλαια.
Τρόποι χρήσης και ιδιότητες…
Το χρησιμοποιούμε σχεδόν πάντα, όπως και τα περισσότερα αιθέρια έλαια, διαλυμένο σε ένα φυτικό έλαιο βάσης (carrier oil), αλλά και σε ατμόλουτρα, πλύσεις, συσκευές αρωματισμού χώρου (εξατμιστήρες), κομπρέσες, καταπλάσματα, επαλείψεις και μασάζ.
Σε συναισθηματικό επίπεδο είναι ηρεμιστικό, χαλαρωτικό και κατευναστικό του άγχους τη οξυθυμίας και της έντασης.
Έχει καταπραϋντική και αντισηπτική δράση στο δέρμα, και έτσι βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών ερεθισμών και φλεγμονών, σε πληγές και εγκαύματα.
Ανακουφίζει τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.
Καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους, αλλά και τους πόνους των ρευματισμών και της αρθρίτιδας.
Ως ηρεμιστικό και σπασμολυτικό, βοηθά σε πολλές γυναικολογικές διαταραχές, απαλύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και της δυσμηνόρροιας.
Τα είδη του…
  • Το αιθέριο έλαιο του γερμανικού χαμομηλιού (Marticaria chamomilla, Marticaria recutita). Έχει χρώμα μπλε/πράσινο, με έντονη μυρωδιά και πικρό άρωμα, και είναι παχύρρευστο. Οφείλει το χρώμα του στη μεγαλύτερη συγκέντρωση, σε σχέση με το ρωμαϊκό, χαμαζουλίνης και α-δισαβολόλης (δύο πολύ ισχυρά αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργικά συστατικά) που περιέχει. Το γερμανικό χαμομήλι είναι η πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων.
  • Το αιθέριο έλαιο του ρωμαϊκού χαμομηλιού (Anthemis nobilis, Chamaemelum
    nobile). Έχει καθαρό κιτρινωπό χρώμα και γλυκό άρωμα, και είναι λεπτόρρευστο. Θεωρείται πιο ήπιο από το γερμανικό χαμομήλι. Περιέχει μεγαλύτερη συγκέντρωση εστέρων (80%), μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο αιθέριο έλαιο. Οι εστέρες αυτοί έχουν ισχυρή μαλακτική ηρεμιστική και καταπραϋντική δράση, και είναι καταλληλότερο για κράμπες και μυϊκούς πόνους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου