Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Καλλυντικά: Τα επικίνδυνα συστατικά τους (Μέρος 4)



P-phenylenediamine (PPD)
Στην ετικέτα θα διαβάσουμε p-Phenylenediamine, 1,4-Benzenediamine, CI 76060, Oxidation Base 10, P-Aminoaniline, P-Diaminobenzene, 1,4-Benzenediamine (9CI), 4-Aminoaniline και παρόμοιες ονομασίες.
Πού χρησιμοποιείται: Περιέχεται ως χρωστική στις βαφές μαλλιών και στη μαύρη χέννα.
Αλλεργική δερματίτιδα  που έχει προκληθεί από tattoo με μαύρη χέννα.
Τι προκαλεί: Ερεθισμό, αίσθημα καύσου, κνησμό, αλλεργική δερματίτιδα, ενώ με την εισπνοή
προκαλεί βρογχικό άσθμα και γαστρίτιδα. Θεωρείται καρκινογόνος παράγοντας. Αν παρουσιαστεί ευαισθησία στο PPD δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αντηλιακά που περιέχουν ΡΑΒΑ (παρα-αμινο-βενζοϊκό οξύ, είναι είδος αντηλιακού φίλτρου χημικής σύνθεσης).

Σιλικόνη και τα παράγωγά της 
Στην ετικέτα των καλλυντικών θα διαβάσουμε Silicone, Methicone, Dimethiconol, Diphenyl Dimethicone.
Πού χρησιμοποιείται: Είναι συνθετικά παράγωγα του παραφινέλαιου (προϊόν πετρελαίου). Η σιλικόνη χρησιμοποιείται σε πολλά καλλυντικά προσώπου και μαλλιών γιατί αφήνει μια βελούδινη υφή.
Τι προκαλεί: Δεν αφήνει το δέρμα και τα μαλλιά να «αναπνεύσουν», καθώς κολλά στο δέρμα και τα μαλλιά. Προκαλεί ερεθισμούς, φράσσει τους πόρους, συσσωρεύεται στο συκώτι και τους λεμφαδένες, και σχετίζεται με καρκινογένεση.

Συνθετικά αρώματα
Στην ετικέτα θα διαβάσουμε Fragrance, Aroma ή Parfum.
Πού χρησιμοποιούνται: Περιέχουν έως και 200 διαφορετικά συστατικά,  το 95% των οποίων είναι παράγωγα πετρελαίου. Δεν υπάρχει τρόπος να ξέρουμε ποια είναι αυτά τα συστατικά καθώς στα συστατικά του προϊόντος αναγράφεται απλά Parfum, Aroma ή Fragrance (άρωμα). Τα βρίσκουμε σε όλα σχεδόν τα καλλυντικά.
Τι προκαλούν: Πονοκεφάλους, εξανθήματα, κνησμό, κοκκινίλες, βήχα, άσθμα, τάσεις για εμετό, ενώ επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ακόμη και στην ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Πολλά από αυτά θεωρούνται καρκινογόνα.

Συνθετικά χρώματα
Στην ετικέτα θα διαβάσουμε F&DC (ή D&C) + έναν κωδικό χρώματος.
Πού χρησιμοποιούνται: Τα βρίσκουμε σε όλα τα καλλυντικά που χρωματίζουν, όπως προϊόντα μακιγιάζ και βαφές μαλλιών.
Τι προκαλούν: Άσθμα, πονοκεφάλους, ναυτία, αίσθημα κόπωσης, δερματοπάθειες, ενώ έχουν συνδεθεί και με την εμφάνιση καρκίνου.

Ταλκ
Το γνωστό σε όλους μας ταλκ. Επειδή όμως το βρίσκουμε και σε άλλα καλλυντικά, θα το βρούμε στην ετικέτα ενός προϊόντος ως Talc, Agalite, Asbestine, Beaver White 200 και με παρόμοιες ονομασίες. Είναι ένυδρος πυριτικός εστέρας του μαγνησίου που συχνά όμως περιέχει αλουμίνιο και αμίαντο, δύο πολύ τοξικά συστατικά.
Πού χρησιμοποιείται: Εκτός από το γνωστό μας ταλκ, χρησιμοποιείται και σε αποσμητικά και προϊόντα μακιγιάζ.
Τι προκαλεί: Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, αναπνευστικά προβλήματα, ενώ έχει συνδεθεί με διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα, αλλά και εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου.

Τολουένιο
Στην ετικέτα θα διαβάσουμε Toluene, Toluol, Benzene Methyl, Methane Phenyl, CP 25, Antisal 1A, Methacide και παρόμοιες ονομασίες.
Πού χρησιμοποιείται: Χρησιμοποιείται ως διαλύτης χρώματος και αντιοξειδωτικό σε βερνίκια νυχιών.
Τι προκαλεί: Ερεθισμούς στο δέρμα και τα μάτια, επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί πονοκεφάλους, αίσθημα κόπωσης, ζαλάδα. Επίσης, έχει συνδεθεί με διαταραχές στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Triclosan
Στην ετικέτα θα διαβάσουμε Trichloro-Hydroxy Diphenylether, Dichlorophenoxy, CH 3565, Irgasan και παρόμοιες ονομασίες.

Πού χρησιμοποιείται: Το βρίσκουμε ως συντηρητικό και αντιβακτηριδιακό σε οδοντόκρεμες, αποσμητικά και σαπούνια.
Τι προκαλεί: Αλλεργίες στο δέρμα και τα μάτια, καθώς αλλάζει τη βακτηριδιακή χλωρίδα στο δέρμα και τους βλεννογόνους, διαταράσσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, προκαλεί ενδοκρινολογικές διαταραχές (διαταραχή στην παραγωγή ανδρογόνων και οιστρογόνων). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου