Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Καλλυντικά: Τα επικίνδυνα συστατικά τους (Μέρος 1)



Σαμπουάν, αφρόλουτρα και σαπούνια, οδοντόκρεμες, κρέμες, γαλακτώματα, λοσιόν, προϊόντα μακιγιάζ, κραγιόν, βερνίκια νυχιών, αφροί ξυρίσματος, after shave, παιδικά αφρόλουτρα και λάδια, είναι μερικά από τα είδη των καλλυντικών που χρησιμοποιούμε καθημερινά όλοι μας, για να φροντίσουμε την υγιεινή του σώματός μας αλλά και να περιποιηθούμε τον εαυτό μας.


Τι θεωρούμε καλλυντικό
Σύμφωνα με την Οδηγία 76/768 της ΕΕ, «καλλυντικό προϊόν χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε ουσία ή παρασκεύασμα, το οποίο προορίζεται να έρθει σε επαφή με διάφορα εξωτερικά μέρη του ανθρώπινου σώματος (επιδερμίδα, νύχια, χείλη, τριχωτά μέρη, εξωτερικά γεννητικά όργανα) ή με τα δόντια και το βλεννογόνο του στόματος με αποκλειστικό και κύριο σκοπό τον καθαρισμό τους, τον αρωματισμό τους ή την προστασία τους, για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση, να μεταβληθεί η εμφάνισή τους ή να διορθωθούν οι οσμές του σώματος».

 

Ποια είναι η σύνθεση των καλλυντικών
Τα συμβατικά (συνθετικά) καλλυντικά και πολλά φυτικά καλλυντικά (τουλάχιστον όπως τα χαρακτηρίζουν οι παρασκευαστές τους), που έχουν κατακλύσει την αγορά και μπορούμε να τα βρούμε και να τα προμηθευτούμε παντού (από καταστήματα καλλυντικών και φαρμακεία μέχρι σουπερμάρκετ), παρασκευάζονται εξολοκλήρου ή στο μεγαλύτερο μέρος τους από συνθετικές χημικές ουσίες (χημικά συστατικά), καθεμία από τις οποίες έχει συγκεκριμένες ιδιότητες, προκειμένου όλες μαζί να μας δώσουν το τελικό προϊόν. Άλλες ουσίες δρουν ως συντηρητικά, άλλες ως αντιοξειδωτικά, άλλες ως ενυδατικοί ή μαλακτικοί παράγοντες, άλλες δίνουν άρωμα στο προϊόν ή τη δυνατότητα να χρωματίζει το σημείο του σώματος με το οποίο θα έρθει σε επαφή, άλλες του δίνουν σταθερότητα, ρευστότητα, απορροφητικότητα κλπ.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 10.000 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των συνθετικών (συμβατικών) καλλυντικών.

Ποια είναι η σχέση αυτών των χημικών συστατικών με την υγεία μας 
Πάρα πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες θεωρούνται τοξικές και ιδιαίτερα επικίνδυνες, και η επαφή τους με το σώμα μας έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.


Έρευνες έχουν δείξει ότι οι επαγγελματίες ομορφιάς (αισθητικοί και κομμωτές) έχουν στον οργανισμό τους 2-4 φορές περισσότερες τοξίνες επειδή έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα προϊόντα ομορφιάς. Υπολογίστηκε, επίσης, ότι κάθε γυναίκα επιβαρύνεται κάθε χρόνο με 2 κιλά καλλυντικών (με το αντίστοιχο ποσό χημικών ουσιών που αυτά περιέχουν), τα οποία χρησιμοποιεί καθημερινά για την προσωπική υγιεινή της και την περιποίηση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών της.
Το ίδιο φυσικά ισχύει για όλους, λιγότερο ή περισσότερο, άνδρες, παιδιά, ακόμη και βρέφη, καθώς χημικά συστατικά με ύποπτες ή επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία μας βρίσκονται σε όλα τα καλλυντικά προϊόντα.
 
Γι’ αυτό λοιπόν, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για τους κινδύνους των χημικών συστατικών των καλλυντικών και το κατά πόσο αυτά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα (σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά) στον οργανισμό μας.

 Οι διαπιστώσεις αυτές οδήγησαν πολλές χώρες αλλά και διεθνείς φορείς στην έκδοση νομοθετημάτων και οδηγιών που αναφέρονται στα χημικά συστατικά που επιτρέπεται ή απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά, ενώ καθορίζονται και οι ποσότητες στις οποίες επιτρέπεται η χρήση τους για να είναι ασφαλής, καθώς αν ξεπεραστούν τα επιτρεπόμενα όρια, ακόμη και χημικά συστατικά που θεωρούνται σχετικά ασφαλή μετατρέπονται σε τοξικά και επικίνδυνα για την υγεία μας.


Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τα πιο γνωστά από αυτά τα χημικά συστατικά με τα οποία ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή μέσω των προϊόντων φροντίδας και περιποίησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου